2015. november 5., csütörtök

Bodajk kálváriája

Ha Bodajkra mész, parkolj a római szarkofág mellett! 

Egy röpke vasárnap délutáni kiruccanás kedvéért mi is ott parkoltunk. Hát hol is álltunk volna meg mikor ott annyira szép és új a parkoló. Igaz, hogy csak személyautóknak van, de van! 

Kiszállás után irány a főutcán D-K-nek. A mindig zárt templom épp nyitva volt. Hát még sosem jártam benne, muszáj volt benézni. Mindig furcsa, hogy a templomokban mekkora csend van, pedig a főút 20m-re sem húzódik a bejárattól. Körbetekintés után fel a  kálváriára. 

Mintha igazi vallásos zarándokok lennénk pedig jobbára csak egy geoláda kecsegtetett ott a kálvárián túl. De ehhez fel kellett jutni a keresztúton, le a másik oldalon, s fel egy újabb dombon. De megérte.

A kilátás páratlan onnan fentről. Ha helyi erő lennék, a kocsma helyett mindig itt tartózkodnék. Na, jó. Talán esőben azért nem, de egyébként mindig. (Meg ködben sem.) Mert itt fent tényleg nagyon szép! Ellátni egészen Mórig, ránézhetünk a Vértesre és végig lehet követni az egyik már hagyományosnak mondható túránk útvonalát, amit Csókakőtől – ahonnan a középkori Rozgonyiak folyton sanyargatták a bodajki népet (rosszpont!) - Mórig szoktunk megtenni. Ennek részleteiről persze majd egy másik alkalommal. 

A látványról pedig beszéljenek most a képek. Mert sokszor ezer szónál is többet ér… (na nézzük már azokat a képeket!)