2016. január 12., kedd

Megfagyott vízimalom

Ha anno valahol volt egy patak akkor azon nagy eséllyel volt vízimalom is. Ez Pázmándon sem volt másképpen.

Egy helyi családnak köszönhetően, a Bágyom-ér partján még most is áll - eredeti tervrajzok alapján, erősen felújított formában - a malom. 
 

Egy havas, ködös kiruccanás és egy geoláda hozott ide bennünket. Nem indultunk korán és hamar végezni is kellett, mert ilyentájt a nap nem nagyon mutogatja magát s csak abból lehet tudni a létezéséről, hogy nagy nehezen, de még lehetséges a nappali fényképezés. 


A képek mutatják, hogy mennyire aludt a malom. Zárva az ajtók, nem füstölt a kémény, s állt a kerék is. A jég alatt azonban csobogott a patak, s ha a hírek igazak akkor a tulajdonos a jövőben megmozdítandó óriás kerékkel egyszer majd áramot szeretne termelni. Jól teszi!

 Mi pedig kósza látogatók addig is megnézhetjük kívül, s a sűrűn ott tartózkodó gazda jelenlétében akár belül is.


A Csipkerózsika álmú malom után még felszaladtunk a Cseplek hegyre szintén egy geoláda után kajtatva, de a nagy sötétedő ködön kívül semmit sem láttunk. Ja! De. Egy agyonfagyott buddhista imazászló füzért. Láttam már itthon sokfélét. Bolti újat, kissé megfakultat, tépettet, rongyosat, de ilyen fagyottat és jegeset még sosem. Ám ez jelezte most, hogy a Buddhák a fagyban s a legnagyobb ködben is köztünk járnak.