2015. október 29., csütörtök

A mentők múzeuma

Eldugott hely. Mindenféle eszközök.  Járművek, képek, történelem. S ez mind-mind mentős! 

Ez egy olyan hely, amiről valószínűleg nem sokan tudnak. Tábla se nagyon jelzi, még amikor a kapuba érünk akkor sem. Én se jöttem volna el ide talán sosem. Még a portára érve is úgy voltam vele, hogy megkeresem a ládikát, aztán megyek, mert hát ezeket a dolgokat nem hogy igénybe venni de még nézegetni sem nagyon szereti az ember. Mentőládák! Orvosi műszerek! Rohamkocsi! Ajajjjj! De nem így lett. 

Egy kedves hölgy fogadott. Kinyitotta a múzeumot s mivel a geoláda bent volt a kiállítótérben, ezért ha már itt vagyok, nézzek körül – mondta. Hát mondanom sem kell, hogy többet időztem, mint amennyit akartam. Van itt minden, persze csak mentés témakörben. Ez kiállítás kérem! A végén mondtam is a hölgynek, hogy így összeszedve és ilyen szépen kiállítva ezeket a dolgokat még sosem láttam. Persze, mert mint kiderült nincs is még csak hasonló kiállítás sem az országban, hát hol is láthattam volna? Nem mondok el mindent mi van a múzeumban, de azért néhány érdekes momentum ami megragadott a hihetetlensége, a borzasztósága vagy akár a szépsége miatt. 

Szóval először is, hogy hogyan kezdődött az egész. Hogy micsoda? Hogy a vízbőlmentett végbelébe? Pipaszáron át? Hogy mit? Hogy hová? Hát kb. ilyen értetlenül álltam a vitrin előtt. Na hogy mit akartak ezzel elérni? Biztosan tudták. Vagy lehet, hogy nem.


Nem is csodálom, hogy féltek az élve eltemettetéstől. Hát meg tudták-e talán sokszor érdemlegesen állapítani, hogy valaki itthagyta-e ezt a világot vagy esetleg még függ az ezüstszálon? Na ugye, hogy nehéz? Még szerencse, hogy kezdett megalakulni a mentőszolgálat!


S az a bizonyos „vastüdő”. Erről igazából csak hallottam néhányszor, de voltak akik az életüket töltötték benne.


Egy szép mentőrepülő modell a kisebbek közül. Aki repülést és az egyéb modelleket kedveli az is nézzen szét itt, mert sok szépet láthat!


S végül stílusosan a geoládika maga.


Úgyhogy. Aki az egészet látni szeretné, menjen! Már csak azért is mert a kiállítótermekben télen is meleg van, s leginkább azért – ezt most nagyon halkan írom ide, nehogy valaki pénzügyi illetékes meghallja – mert ingyenes! De azt is ideteszem zárásképpen, hogy bármit is látnak itt, azt kívánom sose legyen szükség rá!